Verbeke Foundation

Op mijn lijstje favoriete musea en galerieën is een adres bijgekomen: de Verbeke Foundation in België. Wat een bijzondere en verrassende locatie.
Het begint al als we aan komen rijden. Het lijkt een fabriek, een overslagplaats, een kas. Het is duidelijk dat we hier niet ver van de Antwerpse haven zitten. Ook in de rest van de entourage komen we regelmatig ‘havenachtige’ dingen tegen, zoals een reddingsvlot en een uitkijkpost.

verbeke foundation

 

De mix van oud en nieuw doet het erg goed. Oude containers, verroeste materialen tegenover muren, die bestaan uit het moderne gaas-met-stenen.

Kunst om over na te denken

Het is geen gemakkelijke kunst die we te zien krijgen. Neem bijvoorbeeld de koeiencarcassen die prominent in het midden van de ruimte hangen.

expositie

 

En bij de tentoongestelde insecten en spinnenwebben liep ik ronduit te griezelen.
Het viel me op dat veel van de kunst een relatie had met laboratoria. Letterlijk heel onderzoekend.

Buitenruimte

Ik moest regelmatig denken aan Insel Hombroich, al is hier de schaal kleiner. Of museum Kröller-Muller. Vanwege de combinatie van een binnenmuseum en een grote beeldentuin.

tentoonstelling

 

Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen. Dus we moeten hier beslist nog vaker heen. Op een rustige dag is het vanaf Breda net een uur rijden, goed te doen. Daarbij komt dat dit een initiatief is om te ondersteunen. Mij lijkt dat het behoorlijk wat moed en doorzettingsvermogen kost om zo’n galerie op te bouwen en te onderhouden.

verbeke foundation


, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie