Rood

Onderzoek doen naar de symbolische waarde van kleur levert grappige wetenswaardigheden op. Zo is rood in Nederland de politieke kleur van de PvdA. Maar in de USA zijn de red states de staten die voor de republikeinse partij stemmen.

 
rood paddenstoel

 
Negatieve getallen worden meestal met rood aangeduid – rood op de bank staan. De kleur van de waarschuwing en het alarm. De rode brandweerwagens, het rode stoplicht.

Rood is een vurige kleur, de kleur van de liefde, rode rozen. Het rode hart, maar ook de rosse buurt en de rode lampjes. En de rode loper bij officiële aangelegenheden en feesten als kleur van de weelde en de elite. De stoelen in de operahuizen en theaters die meestal fluweelrood zijn.

Ook de kleur van de menselijkheid. In de Middeleeuwen werd Christus gewoonlijk met een vermiljoen gewaad uitgebeeld. En de kardinalen droegen kardinaalrood of scharlakenrood.

Sinterklaas en de Kerstman hebben een knalrood pak aan. In China is het de kleur van geluk en feest.

In Nederland wordt meestal een SpaRood besteld als men bruiswater wil hebben en vinden het meestal geen probleem als het Sourcy of Chaudfontaine blijkt te zijn. Voetballers krijgen een rode kaart als ze over de schreef gaan.

En het is de kleur van de opoffering, de martelaren die hun bloed gaven. Het ‘keel’ van de kruisvaarders. De rode rozet die soldaten op hun kleren hadden – het bloed van een wond – om duidelijk te maken dat ze moedig waren geweest.

En rood staat op de tweede plaats als meestgebruikte kleur in huisstijlen.


, , ,

Een reactie op Rood

  1. Ton Vermond 1 februari 2013 om 22:21 #

    Erg leuk en informatief geschreven dit verhaal over de kleur “rood”.
    Het voordeel van jouw blog is dat de artikelen ook nog leerzaam zijn!

Geef een reactie