Spreken in het openbaar

Al driekwart van mijn leven geef ik presentaties of lezingen in het openbaar. Het begon op de scholen waar ik les gaf. En vrij snel nadat ik als zelfstandig ondernemer was gestart, presenteerde ik aan kleine en grote groepen over mijn vak. En omdat ik een visueel vak heb, bevatten die presentaties veel plaatjes.

presentaties

Kritische houding

Als perfectionist ben ik uitermate kritisch. Vooral op mezelf. Het voordeel daarvan is, dat ik altijd iets nieuws leer. Het nadeel is uiteraard dat ik het risico loop nooit tevreden te zijn. Maar sommige zaken zijn ook af te leren, dus daar werk ik aan. Zoals ik ook doorlopend mijn kennis en vaardigheden polijst.

Begin 2013 heb ik de cursus “How to write a book and become a published author” van Brian Tracy aangeschaft. (Hier is een gratis webinar over die cursus). Als bonus kreeg ik daar het boek “Speak to win” bij cadeau. Daar had ik al veel aan.
En in de zomer van dat jaar heb ik een seminar gevolgd van Dave Vanhoose en Dustin Mathews, van Speaking Empire.

Juist omdat Tracy, Vanhoose en Mathews Amerikanen zijn was het uitermate interessant. In Amerika wordt op de middelbare school veel meer aandacht besteed aan welsprekendheid – rhetorics – dan bij ons, en zij hebben een heel bijzondere manier van presenteren, die mij aanspreekt.

presenteren

Waar ligt de focus

Als je mijn eBook “Hoe je zelf de beste presentatie maakt” hebt gelezen, dan is je opgevallen dat de tips die ik daarin geef bijna allemaal over vormgeving gaan. (Logisch voor een grafisch ontwerper, toch?)
Maar er is natuurlijk nog veel meer te zeggen over presentaties.

Onlangs heb ik mijn nieuwe boek gepresenteerd. Tijdens de voorbereiding en de presentatie zelf heb ik veel gehad aan Tracy, Vanhoose en Mathews. Wat ik daardoor anders heb gedaan dan voor die tijd is het volgende:
• nog duidelijker heb ik één thema gekozen als kern van mijn presentatie
• ik ben gestart met een persoonlijk verhaal – dan het middenstuk – en geëindigd met een commerciële boodschap, oftewel een call-to-action
• veel interactie met de bezoekers

spreken in het openbaar

Aanbevelen

Robert Cialdini zegt in “Overtuigen” dat social proof een van de zes belangrijkste factoren is om anderen jouw expertise duidelijk te maken. Ik heb na mijn presentatie Hans W. Lohman en Jos van der Zwaal in het zonnetje gezet en onverwachts kreeg ik van beiden een aanbeveling die klonk als een klok. Wat was dat leuk!
Je kunt dit zien in de video die ik heb gemaakt. Zoals je ook de foto’s kunt bekijken die ik in een vorige blogpost heb gezet.
De video duurt ruim 4 minuten. Mijn presentatie was langer. Heb je die gemist, maar wil je wel horen waar het over ging? Nodig me dan uit voor een presentatie op jouw evenement.

Presenteren

Iedere ondernemer moet wel eens presenteren. Misschien niet altijd voor een grote groep, maar ook een introductie of een verkoopgesprek is een presentatie. Als je dat oefent en je goed voorbereidt, dan presenteer je goed, presteer je goed en bereik je betere resultaten.

Moet jij wel eens presenteren? Welke hulpmiddelen gebruik je dan? Of welke tips heb je? Vertel het in het commentaarvak hieronder, zodat de lezers van dit blog en ik met jouw expertise kennis kunnen maken. En deel deze post met je sociale netwerk via de knoppen hieronder.

Sommige links hierboven zijn “affiliate links.” Dit houdt in dat ik een affiliate commissie krijg als je de link aanklikt en het product koopt. Je prijs is in geen geval hoger dan je anders zou betalen, maar je maakt er mij blij mee. Dank je wel in dat geval.

3 Gratis video’s over presenteren    Vraag ze nu aan.


, , , ,

5 reacties op Spreken in het openbaar

 1. Hannie Mommers 13 februari 2014 om 18:56 #

  Als je makkelijk Engels leest: ik heb 2 artikelen geschreven op mijn Engelstalige website: Present your words en Guidelines for a speech

 2. Paul de Maat 15 februari 2014 om 15:29 #

  Ik geef niet vaak presentaties, maar als ik dat doe, probeer ik vanaf het begin het publiek erbij te betrekken, door vragen aan hen te stellen of hen over iets te laten stemmen. Die interactie met het publiek laat ik op een aantal momenten terugkomen zodat er een afwisselend geheel ontstaat. Wat altijd belangrijk is: zorg dat je je goed voorbereidt!

 3. Wilko van der Ploeg 15 februari 2014 om 22:25 #

  Hoi Hannie,
  Zelf weet ik uit ervaring hoe spannend spreken in het openbaar kan zijn. Je hebt het er goed vanaf gebracht en je voorbeelden zijn heel leuk…
  Groetjes
  Wilko

Geef een reactie