Plaatjes vullen gaatjes

“Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden”. Meestal waar, al zijn er ook voorbeelden waar tekst de voorkeur heeft boven een plaatje.
Maar een grafiek, een illustratie, een foto maakt een blog of website levendig en geeft ook meteen een eerste indruk van de aard ervan. Zeker grafieken zijn in staat ingewikkelde onderwerpen in een korte tijd te verduidelijken, het Graphic Design Museum had daar eerder dit jaar een geweldige tentoonstelling en seminar over.

foto van 48k

De foto boven is 48k, de foto onder 24k. Probeer een foto zo klein mogelijk te maken zonder kwaliteitsverlies.

foto van 24k

Plaatjes als decoratie of illustratie?

Foto’s en tekeningen kunnen op drie manieren worden gebruikt: op zichzelf staand, decoratief of illustratief.
•Het eerste spreekt voor zich, tekst is niet of nauwelijks nodig.
•In het tweede geval is het puur versierend, het beeld zal wel iets te maken hebben met de tekst, maar dient geen ander doel dan de pagina te verlevendigen.
•In het derde geval legt de illustratie iets uit over (een deel van) de tekst.
Mij lijkt het logisch om een decoratief plaatje klein te maken. Een op zichzelf staand of illustratief plaatje kan zowel groot als klein zijn, al zou ik een klein plaatje wel klikbaar maken naar een vergroting.

foto van 12k

Het formaat van deze foto is 12k.

Formaat van de plaatjes

Natuurlijk kun je bitmaps en tiffs in je pagina gebruiken, maar die nemen veel ruimte in beslag en maken het laden van de pagina trager. Voor foto’s kun je beter jpeg’s nemen. Voor tekeningen en logo’s (als die ten minste bestaan uit grote vlakken en geen kleurverlopen hebben) voldoet gif of png beter.
Pas de breedte x hoogte zoveel mogelijk van te voren aan. Meestal is het onnodig om een foto van 3000×2000 pixels te gebruiken. Een goede standaardmaat om aan te houden is 600 of 800 pixels breed.

foto-vaak-opgeslagen

Deze foto is te vaak bewerkt en weer opgeslagen in jpg. Zie je de vervormingen in pixels en kleur?

Comprimeren

Jpeg is een compressie-formaat, maakt de documenten kleiner. Bij het opslaan in jpeg kun je kiezen uit hoge, midden of lage kwaliteit. Een foto die uitsluitend op een beeldscherm wordt gezien en die niet te veel fijne details heeft, kan zonder probleem in een lage kwaliteit worden opgeslagen. Vergelijk maar de vergroting van de eerste drie plaatjes. De grootte is respectievelijk 48k, 24k en 12k, maar verschil in uiterlijk is er nauwelijks.

Wel moet je uitkijken als je vaak een foto bewerkt, en nog eens bewerkt, en nog eens bewerkt. Bij elke keer opslaan, wordt er opnieuw gecomprimeerd en informatie weggefilterd. Dat zie je op den duur. Kijk maar naar de vergroting van het vierde en vijfde plaatje: ruis en kleurverschillen.

plaatjes krijgen veel ruis als ze te vaak in jpg zijn opgeslagen

Gesneden koek

Ik heb zelf bijna altijd plaatjes in mijn blog. Soms op zichzelf staand, zoals in mijn fotoblog. Soms illustratief, zoals in deze blog. (Ik kan me niet herinneren of ik plaatjes op de decoratieve manier gebruik.)

Hoe zet jij plaatjes in? En zijn dat dan foto’s of tekeningen? Vind je überhaupt dat plaatjes belangrijk zijn?
Is dit verhaal gesneden koek voor je, of heb je toch iets nieuws gelezen? Ik hoop natuurlijk het laatste 😉 Heb je overigens nog vragen, schroom niet en stel ze!

 


, , , , ,

2 reacties op Plaatjes vullen gaatjes

 1. Ton Vermond 2 oktober 2013 om 08:43 #

  Hallo Hannie,
  Steeds leer ik door je blogs weer wat bij! Veel weet ik al maar nooit genoeg!
  Bedankt voor de nuttige informatie.

  Hartelijke groet,
  Ton Vermond – Leiden

 2. Hannie 2 oktober 2013 om 09:37 #

  Leuk te horen, Ton, dank je wel!

Geef een reactie