Hou jij rekening met kleurcontrast?

Jaren geleden beklaagde een vriendin zich dat ze vervelend werd nagestaard op straat terwijl ze daar normaal gesproken nooit last van had. Ik had geen idee wat er aan de hand was tot ze afscheid nam en wegliep. Een paar meter van me verwijderd leek het of ze geen shirt aan had. Van dichtbij was de stof te zien, maar op een afstand waren de kleur van haar huid en van het t-shirt zo goed als gelijk. Geen wonder dat ze starende blikken kreeg.
Een typisch voorbeeld van te weinig kleurcontrast dat verkeerd uitpakte.

Kleur op beeldschermen

kijken is een werkwoordIk werd aan dat verhaal herinnerd toen iemand mij vroeg om eens naar zijn website te kijken. Het eerste dat mij opviel was het tekort aan kleurcontrast tussen de verschillende onderdelen. Het tweede, dat er kleuren pal naast elkaar waren gebruikt waar iemand die kleurenblind is veel moeite mee zou hebben. Het bleek dat daar al een opmerking over was gekomen van een kleurenblinde.
Bedenkend dat 1 op de 20 mannen kleurenblind is, lijkt mij dat je daar maar beter rekening mee kunt houden.

Tip: kijk door je oogharen

kijken door je oogharenAls je zelf je website maakt en je twijfelt over de kleurcombinatie kijk dan eens door je oogharen met bijna dichtgeknepen ogen naar je scherm. Je ziet dan vanzelf waar veel kleurcontrast zit en waar weinig of te weinig.

Onderstaand een kleurencombinatie die ik in mijn eigen website had kunnen toepassen en hoe die pagina eruit zou zien als ik door mijn oogharen kijk:

weinig kleurcontrast

kijkend door je oogharen

Zelfs met het blote oog zie je al de problemen in de menubalk, maar ook de naam in het roze op het blauw levert problemen op.

Het kan nog erger worden als je complementaire kleuren gebruikt (complementair zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel, bijvoorbeeld rood-groen of oranje-blauw) al zit het hem echt in het contrast, want paars-geel kan als complementair kleurenpaar toch goed worden toegepast, omdat het een donkere kleur naast een lichte kleur is.

complementaire kleuren rood-groen

Ik hou van felle kleuren

“Maar felle kleurtjes passen zo goed bij mijn product”, hoor ik je zeggen. Mijn antwoord: “Dat is geen probleem, zorg alleen dat ze niet pal naast elkaar staan”. Je kunt de kleurtjes ook apart van elkaar toepassen. Let dan nog steeds op het contrast tussen de omgevingskleur en de kleur die je wilt gebruiken, want zoals je in onderstaand voorbeeld kunt zien (kijk daarbij door je oogharen) is er tussen zwart en roze nog altijd erg weinig contrast.

contrast tussen naast elkaar liggende kleurvlakken

Als je niet goed uit de voeten kunt met de tip om door je oogharen te kijken, wellicht heb je er dan iets aan om je voor te stellen hoe iets in zwart-wit eruit ziet. Bovenstaand voorbeeld wordt in zwart-wit dit:

zwart-wit

Kleurcontrast in een schema

In een eerdere blogpost heb ik het verschil uitgelegd tussen CMYK en RGB.
CMYK is het kleursysteem van de drukkers, RGB is het kleursysteem van beeldschermen. De RGB-kleuren die niet kunnen worden omgezet naar CMYK zorgen voor grotere problemen als ze pal naast elkaar worden gebruikt.

In onderstaande schema’s heb ik eerst kleuren gezet die afgeleid zijn van het druksysteem, gebaseerd dus op CMYK en daarna kleuren binnen het RGB-systeem:

let op de kleurcontrasten

RGB-contrasten

Wat je in deze schema’s kunt aflezen is dat kleuren die in de horizontale richting liggen over het algemeen (te) weinig contrast met elkaar geven en dat je beter een kleur uit de bovenste rijen kunt combineren met een kleur uit de onderste rijen.

Mijn vraag aan jou:

* Hoe belangrijk is het om rekening te houden met kleurkeuzes?
Laat het ons weten in je comment. Hoe meer meningen, hoe meer we daar allemaal van kunnen leren.

 


, , , , , , , , , , ,

7 reacties op Hou jij rekening met kleurcontrast?

 1. Wilko van der Ploeg 14 april 2014 om 10:27 #

  Hallo Hannie,

  Een heel nuttig en interessant artikel. Een belangrijk punt wat je echter niet aansnijdt is dat 1 op 20 mannen kleurenblind is. Zelf heb ik een kleurenblinde kennis en wanneer een potentiele klant mij vraagt eens naar zijn/haar website te kijken stuur ik de link -wanneer ik foute kleurcombinaties vermoed- vaak door naar die kennis. Vaak blijkt inderdaad, dat tekst en achtergrond er voor hem als een grijs vlak uitzien, of hij grote moeite moet doen dit te kunnen lezen.

  1 op 20 … dat wil zeggen, dat 2,5% van de bezoekers (M/V) aan een website mogelijk moeite kan hebben een website te lezen… Ofwel van de 100 potentiele klanten accepteer je dat er bijna 3 niets over je bedrijf te weten komen!

  • Hannie Mommers 14 april 2014 om 10:58 #

   Hoi Wilko,
   Dank je wel voor je reactie.
   ik vermeld dat wel in mijn artikel. Maar wellicht bedoel je dat ik daar meer uitleg over had moeten/kunnen geven?

   • Wilko van der Ploeg 14 april 2014 om 16:39 #

    Ik zie het nu staan… zelfs met dezelfde statistische gegevens… ik geloof dat ik blind voor het woordje kleurenblind ben :D…

    Suf zeg!

    • Wilko van der Ploeg 14 april 2014 om 16:40 #

     Overigens, als afgeleide van het hele verhaal over kleurenblindheid, wellicht goed om toe te voegen, dat het altijd het best is om essentiele tekst gewoon ouderwets ‘zwart op wit’ aan te bieden.

     • Hannie Mommers 14 april 2014 om 16:51 #

      Helemaal met je eens, Wilko. Dank je wel voor je aanvulling.

 2. Rein van Gisteren, Hoeilaart (B) 14 april 2014 om 13:52 #

  Over ’t belang van rekening houden met kleurenblindheid (wikipedia): “Een elektricien, die verschillend gekleurde draadjes moet kunnen onderscheiden kan ook in moeilijkheden komen. De oude kleurcodering voor lichtnetbedrading gebruikte groen en rood voor fase en nul, waardoor een kleurenblinde elektricien ze heel makkelijk verwisselt, vandaar dat tegenwoordig bruin en blauw gebruikt worden. De aarddraad is tegenwoordig tweekleurig (geel en groen) en andere tweekleurige draden zijn niet toegestaan, waardoor deze belangrijke draad voor iedereen duidelijk herkenbaar is.”
  Ik herinner me ook nog de oude Falkplan-stadsplattegronden die ’s avonds op straat (deels) niet leeswaar waren onder oranje/rode straatlantaarns. Daarmee rekening houden is een kwestie van ervaring… En, volgens de wijsgeer Sjaak Bral: “ervaring is dat wat je krijgt, net nadat je het nodig had.”

  • Hannie Mommers 14 april 2014 om 16:04 #

   Slimme man, die Sjaak Bral! 🙂
   En mooie voorbeelden die je geeft, Rein. Klopt als een bus. Dank je wel.

Geef een reactie