Kader – hoe pas je fotografie toe in een huisstijl? (2)

In Foto’s uitsnijden voor je blog had ik het over de foto zelf en de keuzes die je kunt maken in wat je laat zien.

Als je foto’s in je huisstijl toepast, is het – zoals in een andere blogpost uitgelegd – het beste om vanuit een concept te denken. Daarin kan het aansnijden van een foto een rol spelen, maar je kunt ook het kader als vast vormelement toepassen.

recht kader

 Welke mogelijkheden zijn er?

In drukwerk heb je meer mogelijkheden met kaders dan in een website. In drukwerk kun je foto’s over elkaar heen zetten, je kunt tekst langs vreemd uitgesneden kaders laten lopen, je kunt een plaatje schuinzetten of je kunt met vrijgesneden afbeeldingen werken. Sommige van die toepassingen kun je simuleren in een website, maar beperkingen zijn er door het rechtlijnige karakter van een website.
Maar je kent waarschijnlijk het gezegde “In die Beschränkung zeigt sich der Meister”, dus beperkingen hebben ook voordelen.

recht kader in delen

4. Recht kader

Als je foto’s over elkaar wilt zetten, zul je er eerst in een fotobewerkingsprogramma één afbeelding van moeten maken (Adobe Photoshop, Adobe Elements, Gimp) .
Maak de kleur van de randen in de kleur van je website, dan lijkt het alsof het een geheel is. Op mijn website is de achtergrond wit, dus de randen zijn ook wit. Zoals je in de voorbeelden ziet, kun je daarmee spelen.

recht kader verspringend

5. Rond kader

Een rond of vreemd gevormd kader maak je op dezelfde manier. De foto die je upload naar je website is in werkelijkheid rechthoekig, waarbij alles buiten het kader de achtergrondkleur heeft van je website.

 

rond kader

vreemde vorm

6. Zacht kader

De achtergrondkleur kan ook verlopen van 100% naar 0% waardoor je een zacht kader krijgt. Ook daar zijn uiteraard variaties in mogelijk. Alle zijden hebben een verloop. Of maar een of twee zijden hebben het verloop.

zachte rand rondom

zachte rand rechts

Beschränkung

Als er een keuze is gemaakt voor een aparte vorm van het kader, moet je waken voor een te overdadig gebruik. Zeker als het heel apart is, zoals zo’n stervormig kader, dan wordt het al snel vervelend als alle kaders op diezelfde manier worden gevormd. Ook hier geldt “In die Beschränkung zeigt sich der Meister” of zoals een ander populair gezegde in mijn vak luidt “Less is more”.
Overigens soms verbasterd tot “Less is bore”!

Toepassing

Zou je heel graag een bepaalde kadering willen in de foto’s op je blog, maar krijg je het niet zelf voor elkaar? Schakel mij dan in. Neem contact op en kom voor een vrijblijvend gesprek op de koffie of thee.

 


, , , , , , ,

3 reacties op Kader – hoe pas je fotografie toe in een huisstijl? (2)

  1. Klaas 11 september 2013 om 17:01 #

    Is het moeilijk om zo’n watermerk te maken? Daar zou ik wel meer van willen weten.

  2. Breda Copyshop 25 oktober 2013 om 13:14 #

    Mijn voorkeur gaat toch altijd nog uit naar een vierkant of rechthoekig kader. Dit geeft de rust die ik graag terugzie in mijn ontwerpen. Cirkels en ovale foto’s wens ik ook nog wel eens toe te passen indien er meerdere foto’s naast elkaar dienen geplaatst te worden. Voor een vergelijking bijvoorbeeld.

    Mijn grootste No No is het zachte kader, vaak ziet deze er op zichzelf leuk uit. Maar kom ik vaak in de problemen met gekleurde achtergronden en de esthetica hiervan.

Geef een reactie