Zeven manieren om je ideeën uit te werken zonder computer

Je hebt niet altijd een computer nodig om je ideeën vorm te geven. Of het nu ideeën zijn voor een ontwerp, een nieuw product of een businessplan. Welke mogelijkheden zijn er om ideeën vorm te geven?

Jaren geleden was ik (beeld)redactielid van een tijdschrift. De redactievergadering voor het nieuwe nummer vond iedere maand plaats. Meestal waren we met zes of zeven, met ieder haar of zijn eigen taak – opmaak, advertentieverkoop, eindredactie, fotografie – en daarnaast schreef iedereen artikelen.
Eén van de redactieleden had steeds vaker het excuus dat hij deze keer echt niets had kunnen schrijven, omdat hij zonder computer zat die week. Tegenwoordig zou ik dat heel anders aanpakken. Ik zou nu veel meer doorvragen naar de achterliggende reden. Indertijd werd ik alleen maar ongeduldig. Een computer is toch alleen maar een stuk gereedschap?
Dat speelde zich af in de tijd dat het helemaal niet zo gewoon was om een computer in huis te hebben. Nu heeft iedereen minimaal één computer en wat doe je dan als die uitvalt of als je niet zo handig met bepaalde programma’s bent?

1. Wie schrijft, die blijft

schrijvenSchrijf je ideeën op papier. Dat kan een kladblok zijn, maar ook een flip-over. Een bijkomend voordeel van gewoon met de hand schrijven, is dat er een ander deel van je hersenen wordt geactiveerd. Dus ook voor degenen die altijd op de computer werken, is het heel zinvol om regelmatig een pen te pakken.

2. Knippen en plakken

Je hebt ideeën in je hoofd, maar je krijgt ze niet op papier. Of je hebt nog niet genoeg ideeën, alleen maar een vage richting waarbinnen je denkt.
Verzamel een paar tijdschriften over jouw onderwerp en knip alles uit wat jou aanspreekt. Dat kunnen zowel foto’s als teksten of woorden zijn. Daarna groepeer je ze en maak je er collages van.

Ontwerpers en reclamebureaus maken vaak moodboards op deze manier om een praatpapier te hebben voor het gesprek met hun opdrachtgever.

3. Maak foto’s

Als het beeld dat in je hoofd zit niet is te vinden in tijdschriften, kijk dan of je foto’s kunt maken die als enkel beeld of in een collage weergeven wat je wilt.
Redigeer de foto’s door voorwerpen bij elkaar te zetten, zodat een ander snapt wat je bedoelt.

4. Neem jouw stem op

zonder computer

OK, daar heb je dan wel weer apparatuur voor nodig. Als je een smartphone hebt, is het supermakkelijk want die hebben een dictafoon-app. En weet je niet hoe die te bedienen dan bel je iemand op met de vraag of die jullie gesprek op wilt nemen.
De gesproken tekst kun je door een freelance secretaresse of virtual assistant uit laten typen als je de tekst uiteindelijk digitaal nodig hebt.
(P.S. ben jij zo’n VA, zet dan je gegevens hieronder in het reactievak, zodat anderen weten bij wie ze terecht kunnen!)

5. Tekenen en schetsen met kleurpotlood of viltstift

“Ja maar, ik kan niet tekenen”. Hoe vaak ik dat niet hoor. En ik vind het zó jammer. Ten eerste is het een beperkende opvatting en ten tweede gaat het niet om Picasso’s. Met een paar lijnen of kleurvlakken kun je vaak prima aanduiden welk idee je in gedachten hebt.

6. Gebruik bewegend beeld

Een andere app die elke smartphone bezit, is een videocamera. Die videobeelden kun je op dezelfde manier als de foto’s of de tijdschriftplaatjes combineren met elkaar om sfeerimpressies te maken.

7. Aan het eind van de dag hebben zowel de pessimist als de optimist gelijk

at the end of the dayWellicht had ik beter met dit punt kunnen starten. Want uiteindelijk wordt het succes bepaald door jouw eigen opvatting of je iets voor elkaar krijgt. Mindset is het begin van alles.

Als ik meer geduld op had kunnen brengen indertijd, had ik kunnen achterhalen waarom ons redactielid zo’n moeite had met het leveren van stukjes. Dus niet alleen zijn mindset kon toen wel een boost gebruiken, maar ook die van mijzelf!

Hoe geef jij vorm aan jouw ideeën? Zet het in het reactievak hieronder.


, , , , , , , , ,

2 reacties op Zeven manieren om je ideeën uit te werken zonder computer

  1. Evert Onink 6 augustus 2015 om 09:06 #

    Ik heb altijd mijn iPad en laptop bij mij. De iPad om de offerte-aanvragen te zien en naar de klant te reageren. De laptop om in noodgevallen de aanvragen ter plaatse uit te werken. Dit komt tijdens de vakantie weinig voor omdat in de vaste klanten heb geïnformeerd over mijn tijdelijke afwezigheid.

    Verder maak ik foto’s van aansprekende onderwerpen en spreek ik oppoppende ideeën in op de iPhone.

  2. Maarten Smit 6 augustus 2015 om 13:24 #

    Altijd papier en minimaal een potlood, meestal ook kleurtjes bij mij en voor echte noodgevallen mijn sketchbook op mijn Samsung. Alle invallen gaan in een snelle mindmap, DE basis voor mijn creatieve leven.

Geef een reactie