Iconen en symbolen

iconen en symbolenNooit geweten dat dit het symbool was om ‘blind’ aan te duiden. Kom jij ook wel eens voorbeelden tegen van iconen of symbolen die je verwarrend vindt?

De algemene aanname is dat mensen iconen snappen. Een icoon of symbool zou de communicatie bevorderen tussen mensen die andere talen spreken. Een icoon zou grensoverschrijdend zijn.

Een gang vol steenkool

Onderstaand plaatje staat ook in dit blog. Het is een goed voorbeeld van zo’n aanname. De bedoeling was dat analfabete Afrikaanse mijnwerkers de brokken die ze los in de gang vonden op zouden rapen en meenamen naar het eindpunt. Het plaatje gaat echter uit van de conventie dat men van links naar rechts leest. Een analfabeet kent die conventie niet, wat verklaart waarom de gang juist vol kwam liggen met brokken door mijnwerkers die dachten dat het plaatje daarom vroeg.

iconen lezen

Iconentaal is als een vreemde taal

Een vreemde taal moet je leren spreken. Als je eenmaal die taal kent, dan is het simpel om te communiceren. De meeste mensen vinden de uitgang op het moment dat het urgent is, als ze onderstaande bordjes kennen en snappen.

signing in amerika en europa

Amerika vindt dat het rode EXIT-bord hartstikke duidelijk is, “want iedereen spreekt hier Engels”. Ja, vast.
In Europa zijn we er ons van oudsher van bewust dat er veel talen bestaan. Daar is het bordje rechtsboven al geruime tijd in gebruik. Later is daar een variant bijgekomen waar het woord Exit naast het beeld wordt gebruikt.
De discussie over het ontbreken van deuren op die bordjes zal ik je besparen. Mocht je daar meer over willen weten, dan kun je dat hier lezen.
Het icoon op het blauwe bord is ontwikkeld voor de NS. Uit onderzoek van een aantal jaren geleden bleek dat 48% van de reizigers niet wist wat het betekende. Dus ook voor dat bord is een variant gekomen met tekst erbij.

Vind jij dat bordje rechtsonder ook zo geestig? Ik hoop dat het betekent dat er in de aangegeven richting een lift of rolband is en niet dat het naar de trap voert!

Iconen ontwerpen is leuk

Na de vorige uitleg snap je dat ik niet de illusie heb dat iconen zich makkelijk laten lezen. Wel is het hartstikke leuk om ze te ontwerpen. Als jouw onderneming uit verschillende onderdelen bestaat, dan is het een uitdaging om iconen te bedenken die daar symbool voor kunnen staan.

Voor mijn crowdfundcampagne heb ik zes iconen ontworpen, die de belangrijkste elementen uit mijn vak vertegenwoordigen. De plaatjes lenen zich ook goed voor een ScribeVideo zoals je hieronder kunt zien.
Wat is de essentie van een begrip als typografie of kleur? Welke symboliek wordt zonder al te veel uitleg begrepen?
Ze dienen als verluchtiging en als ik ze maar vaak genoeg herhaal, zorgen ze voor herkenbaarheid.

iconen van grafische vormgeving


Bekijk de video door op het driehoekje te klikken.

Wat vind je van die scribe-techniek?
Vertel het in het commentaarvak hieronder.


, , , , , , , , ,

2 reacties op Iconen en symbolen

 1. Rein 5 maart 2015 om 14:28 #

  -Mooi, die handjes die het beeld maken. Populair in Belgie voor de Grote Parade in Brussel op zo-midd 29 maart zijn dito filmpjes gemaakt met 10 Hartenwensen. https://www.youtube.com/watch?v=7lfDacOJSjk&feature=youtu.be.
  -Je anekdote over leesrichting en cultuur geldt ook voor de legende over de Nutricia-afbeelding op een etiket: 3. een huilende baby, 2. een flesje melk en 1. een blije baby. In oosterse culturen is de leesrichting wéér anders.
  -Ben ook erg benieuwd naar de vraag of mensen het icoon op wijn snappen: een gestyleerde buik met een diagonale streep erdoor.
  -Ook het icoontje voor de financiele bijsluiter is OP TV erg onduidelijk (en valt alleen te begrijpen als je ziet dat er ook andere varianten bestaan waar het glas halfleeg is)

  • Hannie Mommers 5 maart 2015 om 15:01 #

   Leuk, hè Rein, als je eenmaal erover begint, komen er steeds meer voorbeelden. Dank je wel voor de jouwe.

Geef een reactie