Hoofdletters en spatiëring

Je bent bezig met jouw presentatie en je vraagt je af of je de teksten in hoofdletters zult zetten of in kleine letters. Als je kijkt naar wat anderen doen, word je daar niet echt wijs uit, want het komt beide voor. Wat is wijsheid?

hoofdletters en spatiering

Advies van een pro

Vanwege de volgende redenen adviseer ik om je teksten NIET in hoofdletters te zetten:
• Het lijkt of je aan het schreeuwen bent.
• Hoofdletters nemen meer ruimte in beslag dan kleine letters.
• Teksten in hoofdletters lezen moeizamer dan teksten in kleine letters.

Het lijkt of je aan het schreeuwen bent

kapitaal en onderkast

Viel het je op dat het woordje NIET zoveel nadruk kreeg? Zet je de teksten in kleine letters dan is het sporadisch gebruik van hoofdletters zoals je ziet een prima middel om dingen te benadrukken.
Handig bijvoorbeeld op Facebook, waar je niet de mogelijkheid hebt om teksten vet of cursief te maken.
En handig in je presentatie als je weet dat je het op deze manier in kunt zetten.

Hoofdletters nemen meer ruimte in beslag dan kleine letters

spatiering

Hierboven is dat goed te zien. De lettergroottes zijn in beide zinnen hetzelfde.
Om dat probleem op te lossen wordt er vaak iets aan de spatiëring veranderd. In beperkte mate kan dit zonder invloed op de leesbaarheid. Je ziet wel aan het voorbeeld hiernaast dat een te krappe spatiëring daar een negatieve invloed op heeft.

Teksten in hoofdletters lezen moeizamer dan teksten in kleine letters

Een woord als HOTEL dat uit vijf letters bestaat en waar we sowieso aan gewend zijn, kunnen we lezen zonder haperingen. HOTTENTOTTENTENTENTENTOONSTELLING geeft al veel meer moeite. Woorden die in hoofdletters zijn gezet worden eerder gespeld dan vloeiend gelezen.

Kleine letters heten onderkast (o.k.) in vaktaal. In een vermaarde anekdote in ons vakwereldje wordt de draak gestoken met die vaktaal.
Iemand had de gecorrigeerde tekst van een boek helemaal doorgelezen en was geen fouten meer tegengekomen. Dus zette hij OK in de kantlijn. Wat de zetter opvatte als “oh, alles moet in onderkast” en vervolgens braaf alle hoofdletters eruit haalde.

Leuk om te weten?

• Het is gebruikelijk om hoofdletters, kapitalen genoemd in vaktaal, alleen aan het begin van een zin of als beginletters van namen te plaatsen. Er zijn nog meer woorden die om een beginkapitaal vragen, als je de hele lijst wil lezen, verwijs ik je naar deze pagina van woorden.org

tekst op verkeersborden• Oude verkeersborden en straatnaamborden zijn vaak nog gespeld in hoofdletters. In Amerika doen ze dat nog steeds. Hier in Europa zijn de meeste landen overgestapt op een iets ruimer gespatieerde onderkast.

• Op formulieren wordt vaak gevraagd om de gegevens in blokletters (=hoofdletters) in te vullen. Naast dat men met meer aandacht moet schrijven, omdat je het niet gewend bent, is dit ook om de tekst leesbaar te maken voor OCR-software.

Hoe schrijf jij? In hoofdletters of in kleine letters?


, , , , , , , , , , ,

4 reacties op Hoofdletters en spatiëring

 1. Algert Uiterwijk Winkel 2 juli 2015 om 09:31 #

  Bij voorkeur gebruik ik hoofd- en kleine letters zoals in de normale schrijftaal gebruikelijk is. Hoofdletters aan het begin van een zin, bij (voor-)namen, etc. Ik ben het met de stelling eens dat gebruik van kleine letters het mogelijk maakt om teksten gemakkelijker te lezen.

  Wanneer ik iets wil benadrukken of er zeker van wil zijn dat een woord op de juiste manier gelezen én begrepen wordt gebruik ik accenten. Dit geeft mij de mogelijkheid om de nuances die je in gesproken tekst kunt aanbrengen deels ook in geschreven teksten kunt meesturen, al is het bij sommige woorden iets lastiger. In die gevallen gebruik ik hoofdletters. Beslist NIET om te schreeuwen maar uitsluitend om aan te gegeven dat juist dát woord een accent krijgt.

 2. maja 2 juli 2015 om 12:04 #

  hoi bijvoorkeur gebruik ik alleen onderkast en als ik iets wil laten opvallen cursief, zelfs titels doen ik liever in een groter lettertype dan hoofdletters
  het was goed je even te zien

  • Hannie Mommers 2 juli 2015 om 13:59 #

   Ja, dat was zeker, ik vond het ook leuk om jou weer te zien. 🙂

Geef een reactie