Wat is het beste lettertype?

De vraag die ik het meeste hoor is “Wat is het beste lettertype?”.
Gelukkig vaak vergezeld van de gebruiksfunctie. Want de vraag kaal gesteld is net zoiets als “Wat kost een treinkaartje?”.
In Gezichtsbedrog: Rechtmaken wat krom is? heb ik het over gevelbelettering gehad. In onderstaand artikel geef ik tips voor affiches.

Zoveel mogelijk effecten?

slechte typografie op afficheMomenteel krijg ik heel veel affiches uit Spanje onder ogen. Mijn zoon en ik hebben samen een project daar over Muay Thai. Vandaar.

Bijna al die affiches hebben rood, geel en zwart als hoofdkleuren. Je ziet vaak in een sector waar veel amateur-vormgeving is dat men elkaar nadoet. En dat geldt niet alleen voor de kleur, maar ook voor de typografie.

beroerde typografieaffiche

Het beste lettertype voor een affiche

Er wordt een grote hoeveelheid truukjes toegepast. Bij gebrek aan kennis wordt ook dat van elkaar nageaapt in de veronderstelling dat die ander wel weet waar hij mee bezig is.
Door alle schaduwtjes en outlines is de leesbaarheid ver te zoeken. Jammer, want met iets meer kennis zou het er allemaal zoveel beter uitzien. Al scheelt het zoals je ziet aanzienlijk als de hoeveelheid tekst en beeld beperkt is. Vanzelf kan alles dan groter worden afgebeeld waardoor het duidelijker is.

Hoe dan wel

kwf affiche 1999 mommersontwerpHet gros van de affiches is staand. Logisch dat tekst dan meestal in de verdrukking komt, omdat er altijd meer tekst op moet dan je zou wensen.
Er zijn lettertypes speciaal ontworpen voor affiches. Die zijn steviger en robuuster dan ‘normale’ letters. Ook zijn er letters die speciaal smal ontworpen zijn, de condensed en de ultra-condensed letters. Zulke letters zijn per definitie beter leesbaar dan de letters die op de computer zijn versmald.

Ik heb hieronder wat voorbeelden gezet van condensed lettertypes. Zes schreeflozen en twee schreefletters. Je ziet wel dat de schreefloze letters veel beter leesbaar zijn dan de schreefletters.
Zelf probeer ik dan ook nog – als de ruimte dat toelaat – om de spatiëring ruimer te maken dan de  standaard. Ook dat verhoogt de leesbaarheid op afstand.

condensed lettertypes

En als je het leuk vindt om effecten te gebruiken in een letter (en natuurlijk is dat af en toe hartstikke leuk), pas er dan maar één toe in een kleur die voldoende contrast heeft met zowel de achtergrond als de letter.

 


, , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie