Automatiseer het maken van een watermerk in Photoshop

Ik kreeg een vraag over mijn watermerk in de foto’s die ik plaats. “Hoe maak je dat? En hoe zorg je ervoor dat het zo weinig mogelijk tijd kost?” Ik werk in Adobe Photoshop, dus wat ik je hier uitleg gaat over Photoshop, maar in Adobe Elements is het proces voor zover ik weet hetzelfde. En in Gimp, Irfanview of andere programma’s is ongetwijfeld iets soortgelijks te maken.

Watermerk maken

merkje hannie mommers

Naast programma’s waarmee je op je computer een watermerk kunt maken, zijn op het internet diverse sites te vinden waar je een foto kunt uploaden en voorzien van een watermerk.
Bijvoorbeeld op www.watermark.ws of www.watermarquee.com

Met het geautomatiseerd bestand waar ik mee werk, kost het me weinig tijd, vandaar dat ik liever met mijn eigen watermerk werk:

1. Maak een merk

wit watermerk

Je kunt je naam als merk gebruiken, of een tekening, of je initialen. Mijn teken – hm met een extra boog als verbinding – gebruik ik al jaren als paraaf en leent zich ook goed voor een watermerk.
Persoonlijk vind ik een watermerk lelijk en ik weet dat ik daar niet de enige in ben. Ik gebruik toch een watermerk, omdat ik het weliswaar prima vind als mensen mijn materiaal gebruiken, maar ik wil graag mijn eigen naam daaraan verbonden blijven zien. Dat is tevens de reden dat ik het merk in het midden plaats – op die manier kan het niet worden weggeknipt.
Je kunt je merk in wit of een lichte kleur en 50% transparant op een foto zetten, maar dan is het nogal een aanslag op het beeld, zoals je hierboven kunt zien. Een ander nadeel is dat het op lichte foto’s nauwelijks opvalt.

Daarom heb ik een bestand gemaakt met een ruimtelijke impressie van het merk waarin zowel wit als zwart wordt toegepast, zodat het op bijna alle foto’s goed zichtbaar is.

automatiseer watermerk

2. Zet je gekozen beeld in een Photoshop-bestand.

3. Dupliceer de laag met het teken 2x

verschoven lagen

In het voorbeeld hiernaast heb ik de lagen ver uit elkaar gezet en voor de duidelijkheid de kleuren in de tweede en derde laag naar rood en wit veranderd. In werkelijkheid verplaats je de lagen wel ten opzichte van elkaar, maar niet zoveel, slechts 1 of 2 punten.

watermerk maken 1

watermerk3Hoeveel die verschuiving in jouw geval moet zijn, hangt af van je teken. Je kunt dat het beste uitproberen in een paar bestanden en kijken hoe het uitkomt op je foto’s.

Selecteer van de middelste laag de rode kleur. Gebruik die selectie om in de onderste laag het zwarte deel en in de bovenste laag het witte deel te wissen.

automatiseer watermerk 4Maak 1 laag van het witte en zwarte gedeelte, maar zorg ervoor dat de rest transparant blijft (het commando daarvoor in Photoshop is ‘zichtbare lagen verenigen’ en niet ‘één laag maken’, omdat je dan de achtergrond wit maakt.
Sla dit bestand op als sjabloon.psd

menu photoshop

4. Een ‘handeling’ maken

Een handeling in Photoshop is een geautomatiseerd script waarmee je – het woord zegt het al – een handeling uitvoert.

Voordat je begint, zorg je dat je een foto hebt geopend.

Ga naar het menu ‘venster’ bovenin de balk en vink ‘Handelingen’ aan.
Selecteer het uitklapmenu van ‘Handelingen’ rechtsboven en maak een ‘Nieuwe set’, die je bijvoorbeeld Watermerk noemt.
Selecteer Watermerk en klik daarna op ‘Nieuwe handeling’ (boven het menu ‘Nieuwe set’). Daarmee maak je een nieuwe handeling aan, die in de set Watermerk wordt bewaard. Noem die bijvoorbeeld Watermerk maken.

menu 2

menu 3

Je kunt meteen een functietoets instellen, zodat je de handeling later met die functietoets af kunt spelen, en je klikt op ‘Opnemen’. Vervolgens ga je alle werkzaamheden die je moet doen om een watermerk op je foto te krijgen uitvoeren:
[• Je had de foto waar je een watermerk in wilt zetten al geopend];
• Zoek het bestand sjabloon.psd op en open het;
• Selecteer alles
• Kopieer;
• Ga naar de geopende foto en plak het gekopieerde deel;
• Exporteer de foto voor web-gebruik (shift-alt-command-S);
• Sluit de foto zonder op te slaan;
[• Eventueel: ga naar sjabloon.psd en sluit het bestand] Ik heb dit zelf als onderdeel erin zitten om zo ‘schoon’ mogelijk te werken, maar dit hoeft niet per se;
Klik in het menu ‘Opname stoppen’ aan. Dit laatste is heel belangrijk, omdat het nogal eens wordt vergeten, en dan wordt het letterlijk een soepzooitje.

menu 4

5. Functietoets voor de handeling

Heb je maar één foto waar je een watermerk in wilt zetten dan hoef je nu alleen maar die foto te openen, eventueel de maat te wijzigen (ik heb dat in mijn handeling opgenomen – elke foto die ik op het web plaats is 600 pixels breed) en de functietoets in te drukken. Appeltje, eitje.

Diverse foto’s tegelijk kun je in een batch-handeling zetten. Laat maar weten als je daar uitleg over wilt hebben, dan maak ik er een andere blogpost over.

Is het voor jou geen appeltje-eitje, laat ook dat in het commentaarvak hieronder weten. Ik zal proberen daar antwoord op te geven. En uiteraard kun je overwegen deze handelingen aan mij als opdracht geven. Mail me in dat geval.

 


, , , , ,

10 reacties op Automatiseer het maken van een watermerk in Photoshop

 1. Heike 18 november 2013 om 23:27 #

  Ik heb nu 3 keer geprobeerd om het watermerk onder een functietoets te zetten, maar als ik dan een foto open gebeurt echt niets als ik de functietoets indruk. Dit werkt toch ook op een macbook, of niet?
  Het watermerk maken lukt prima!
  groeten Heike

  • Hannie Mommers 19 november 2013 om 09:34 #

   Ha Heike,
   Ik neem aan dat een macBook hetzelfde werkt als een iMac. Ik denk, dat je een functietoets gebruikt die al in gebruik is voor andere functies.
   Dus je kunt 2 dingen doen:
   *een andere functietoets pakken, liefst in combinatie met de alt- of cmd-toets of beide
   *kijken of je erachter kunt komen waar die functietoets nog meer aan is toegekend en dat uitzetten. Wellicht helpt deze informatie je verder: http://support.apple.com/kb/PH3957?viewlocale=nl_NL
   Succes en ik hoor het graag (zowel als het wel lukt, als niet lukt).

 2. Rosita 23 februari 2016 om 21:20 #

  Ik hou van appels én van eitjes, maar ik snap er desondanks geen sikkepit van… Ben dan ook echt niet zo handig met photoshop, maar ik wil wel graag een watermerk op mijn natuurfoto’s hebben….
  Kan ik het niet aan je uitbesteden?

 3. Henk Schokker 11 maart 2016 om 13:52 #

  Hoi Hannie, ik heb in Coreldraw een mijn naam gemaakt en jaartal.
  Dit heb ik omgezet in een jpg-bestand en daarom heeft het een witte achtergrond.
  Deze krijg ik niet transparant zoals in uw voorbeeld en ik lees daar ook niets over.
  Alles is duidelijk te lezen maar ik krijg het niet voorelkaar.

  Misschien hebt u daarvan een videootje?
  Desnoods tegen betaling, als het mij maar lukt.

  Bij voorbaat mijn dank,

  • Hannie Mommers 11 maart 2016 om 17:43 #

   Beste Henk,
   mijn watermerk is transparant, omdat ik in lagen werk. Als je een enkel bestand wilt met je watermerk en de rest transparant, dien je het op te slaan als PNG of GIF. Coreldraw ken ik niet, dus ik kan je daar helaas niet mee helpen.
   Veel succes.

 4. jo 3 juli 2016 om 21:55 #

  Ik heb mijn watermerk opgeslagen als een penseel. (bewerken, voorinstelling penseel definiëren)

  De handeling is als volgt :

  selecteer achtergrond
  nieuwe laag
  hernoem deze laag naar watermerk
  selecteer penseel (links in kolom gereedschappen)
  selecteer in je werkbalk bovenaan jou watermerk penseel (2de incoontje van links)
  “Schilder” nu je watermerk op de foto waar je deze wilt hebben
  Verplaatst nu de laag als laatste( zodat je watermerk als laatste op de foto gezet wordt)

  Je moet wel gereedschapsopname hebben aangevinkt. Zo werk je niet destructief en kan je makkelijk later de laag uitvinken en kan je de foto weer opslaan foto zonder watermerk. De kleur verranderen kan door op de laag er dubbel op de laag te klikken en kleurbedekking de selecteren en daar de kleur te wijzigen.

  • Hannie Mommers 4 juli 2016 om 09:44 #

   Goede tip. Dank je wel!!

   • Mona 3 november 2016 om 22:13 #

    nadeel van penseel is wel dat je de grootte ervan eenmaal die geplaatst is niet meer kunt aanpassen het transformatiegereedschap

 5. saskia 18 mei 2017 om 14:15 #

  hoi hannie,

  ik wil graag een batch handeling aanmaken. Hoe doe ik dat|?

  groetjes,

  saskia

Geef een reactie