3 tips voor je powerpointpresentatie

Op de universiteit is het één van de verplichte onderdelen als je een verhaal moet houden: een powerpoint. Ik wist niet wat ik hoorde! Ten slotte voegt een powerpoint niet altijd iets toe aan een verhaal. Als je een spreekbeurt of een lezing kunt houden zonder powerpoint zou ik dat zeker doen. Uiteindelijk gaat het altijd om de inhoud.

En àls je zoiets verplicht stelt, geef dan op zijn minst goede aanwijzingen aan de studenten. Zoals de tips die hieronder staan bijvoorbeeld!

Vorm en  inhoud

Het oog wil ook wat. En als vorm en inhoud goed op elkaar zijn afgestemd, versterken ze elkaar optimaal. In mijn boek Zichtbaar beter presenteren en in mijn webinar over powerpointpresentaties geef ik diverse tips hoe jij je slides kunt verbeteren. Hieronder heb ik 3 tips in korte video’s gezet.

5 bij 5

Als je niet meer dan 5 woorden per regel en niet meer dan 5 regels op een slide zet, kunnen de letters groot zijn, waardoor je presentatie ook goed leesbaar is op een smartphone of vanaf de laatste rij in een grote zaal.

Plaats tekst in de bovenhelft

Vaak worden teksten gecentreerd op het vlak. Beter is om ze allemaal op dezelfde plek te laten beginnen en ze vrij hoog neer te zetten; zoveel mogelijk op de bovenhelft. Zo kunnen luisteraars op de achterste rijen ook zien waar je over vertelt.

Ga spaarzaam met animaties om

Mensen zijn verschillend. De een wil het liefste alle teksten als een opsomming met bulletpoints zien, de ander wil juist lopende tekst. Soms letterlijk lopend, in een animatie.
Beweging zorgt voor dynamiek èn beweging zorgt voor afleiding. Als jij je lezing goed hebt voorbereid, heb je je een duidelijk doel gesteld. Alles wat je aan tekst en beeld toevoegt, moet dat doel dienen. Dus ook een eventuele animatie.

Spreken in het openbaar

De meeste tips die ik geef, gaan (uiteraard) over de vorm. Over de inhoud of over de stress die een presentatie met zich mee kan brengen, las ik laatst een aantal zeer goede tips. Ik kan je de 23 tips van Spreken zonder stress met Jacqueline Hulleman aanraden. De eerste klap is een daalder waard.
Laat jouw eerste klap de beste zijn!

Wat is jouw beste tip voor een powerpointpresentatie? Zet het in het reactievak hieronder.

3 Gratis video’s over presenteren    Vraag ze nu aan.


, , , , , , , , , , ,

4 reacties op 3 tips voor je powerpointpresentatie

  1. Kok 20 mei 2015 om 10:10 #

    De allerbeste tip gaf Hannie zelf: HEB je echt wel een PPP nodig??? Zo niet, niet doen.

    Gebruik een visuele grap (mopje) als start-slide. Breekt het ijs.

  2. Algert Uiterwijk Winkel 20 mei 2015 om 14:05 #

    – Je geeft het zelf al aan, Hannie: als het niet hoeft, doe het dan niet. Op een podium staan naast iets dat meer licht geeft dan jezelf moet je niet willen…
    – Mensen luisteren graag naar verhalen. Proberen (delen van) je presentatie in de vorm van een verhaal of een anekdote te gieten, dan blijft het vaak beter hangen.

Geef een reactie